Poznajcie Kobietę z pasją!

Ilustrowana Klątwa Przeznaczenia ?  Bez wątpienia każdy fan książki z chęcią zobaczyłby takie wydanie.  Jakby wyglądało?  Hmm... możemy się tego dowiedzieć dzięki wyjątkowej czytelniczce!  Niezwykle utalentowana Joanna Błaszczyk stworzyła poniższe arcydzieło: Na Instagramie znana jest bookstagramowiczom jako  kobieta_z_pasja Jeśli jeszcze nie widzieliście jej profilu, koniecznie musicie to nadrobić :)  Jak Wam się podoba ilustracja wykonana przez Joannę? 

KUCHNIA TAHITANKI

Dzisiejszym postem rozpoczynamy kulinarny cykl Kuchnia Tahitanki. 
Otworzą go kulinarne wyczyny jednej z autorek Klątwy Przeznaczenia Sylwii Dubieleckiej!


Tak, tak Kochani! Poniższe zdjęcia pochodzą z prywatnego zbioru autorki. 
Tak więc, nie przedłużając proponujemy małe wyzwanie. 
Wy również skorzystajcie z tahitańskich przepisów i pochwalcie się zdjęciami 
przygotowanych potraw. 
Swoje zdjęcia wklejajcie na fanpage autorek na Facebooku:


Lub wysyłając na maila: klatwaprzeznaczenia@gmail.com


1. Dżem morelowo - jabłkowy


SKŁADNIKI:
- 2 kg moreli
- 1 kg jabłek papierówek
- 2 szklanki cukru

PRZYGOTOWANIE:
1. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, a morele wypestkujemy. 
2. Morele wrzucamy na patelnie i smażymy.
3. Nieco później dorzucamy jabłka i cukier.
4. Prażymy, mieszając tak długo, aż owoce się rozpadną.
5. Gorące nakładamy do słoików i zamykamy.

UWAGA!
Dla pewności, że przetwory przetrzymają zimę, można je spasteryzować. 
Sylwia gotuje słoiki we wrzącej wodzie przez 15 minut. 


2. Chleb gryczany 


SKŁADNIKI:
- 350 g kaszy gryczanej
- 150 g płatków owsianych 
- woda
- sól, pieprz, inne przyprawy
- opcjonalnie: ziarna lub pestki

PRZYGOTOWANIE:
1. Kaszę gryczaną i płatki owsiane zalewamy wodą (taką ilością, żeby je zakryć, ale nie więcej).
2. Zostawiamy je na około 24 godziny w przykrytej ściereczką misce i - jeśli będzie taka konieczność - dolewamy po trochu wody (tak, by woda cały czas zakrywała mieszankę).
3. Następnego dnia przelewamy kaszę do miksera lub blendera (jeśli jest za dużo wody, odlewamy ją) i miksujemy na gładką papkę. 
4. Przekładamy do miski i doprawiamy do smaku solą, przyprawami, ziołami (u Sylwii jedna łyżka soli himalajskiej i łyżeczka suszonego czosnku). Można dorzucić też ziarna lub pestki.
5. Ciastko przekładamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia (nie trzeba jej natłuszczać) i zostawiamy na kolejne 24 godziny. 
6. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do około 210 stopni Celsjusza i pieczemy chleb 
około 50 minut. 


3. Tort kokosowy z truskawkami 
(dla zaawansowanych)


SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

SKŁADNIKI NA FRUŻELINĘ TRUSKAWKOWĄ:
- 500 g mrożonych truskawek (w sezonie świeżych)
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w około 2 łyżeczkach wody
- 2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2-3 łyżeczkach gorącej wody
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- Ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie)

SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY:
- 500 g serka mascarpone
- 250 g śmietany kremówki 36%
- 2 puszki mleka kokosowego (2 x 400ml)
- 1,25 szklanki wiórków kokosowych
- 2- 3 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)
- 0,5 szklanki cukru pudru (lub według uznania)

SKŁADNIKI NA PONCZ:
- woda kokosowa (pozostałość po mleku kokosowym z puszki)
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z cytryny

DO DEKORACJI:
- wiórki kokosowe do obsypania tortu
- świeże truskawki (opcjonalnie)
- listki świeżej mięty (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT:
1. Mąki, pszenną i ziemniaczaną, przesiej razem do osobnej miski. 
2. Tortownicę o średnicy 21 - 22 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Nie smaruj niczym jej dna ani boków.
3. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. 
4. Pod koniec ubijania zacznij dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.
5. Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu.
6. Przesiane mąki dodaj do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. 
7. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 160 - 170 stopni przez około 35 - 40 minut. 
8. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i upuść go w formie w wysokości około 60 - 70 cm na podłogę. 
9. Odstaw biszkopt do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Boki biszkopta oddziel od formy dopiero po jego całkowitym ostudzeniu. 

FRUŻELINA TRUSKAWKOWA:
1. Truskawki przełóż do garnka (nie zamrażaj ich wcześniej), zasyp cukrem i podgrzej do rozpuszczenia się cukru. 
2. Dodaj sok i skórkę z cytryny, wanilię oraz wymieszaną mąkę ziemniaczaną z wodą. Zagotuj całość, nie doprowadzając do wrzenia.
3. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać truskawki. 
4. Zdejmij garnek z ognia i dobrze zamieszaj całość, aż masa osiągnie konsystencję żelu (później w lodówce odpowiednio zgęstnieje). Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 

KREM KOKOSOWY:
Wszystkie składniki na krem powinny być bardzo dobrze schłodzone w lodówce, najlepiej dzień wcześniej. Mleko kokosowe powinno w niej stać przez całą noc.
1. W misce ubij na sztywno śmietanę kremówkę, dodaj do niej mascarpone i krótko, ale dokłanie zmiksuj wszystko razem. 
2. Puszki z mlekiem kokosowym odwróć do góry dnem i otwórz. 
3. Odlej do szklanki wierzchnią warstwę, czyli wodę kokosową, która się zebrała, natomiast gęstą śmietankę dorzuć do kremówki z mascarpone i zmiksuj krótko, ale dokładnie.
4. Dodaj wiórki kokosowe, cukier puder i opcjonalnie likier kokosowy. Ponownie zmiksuj chwilę. Wsadź na chwilę krem do lodówki.

PONCZ:
Składniki ponczu wymieszaj ze sobą w szklance.

SKŁADANIE TORTU:
1. Wystudzony biszkopt przekrój na trzy równe blaty.
2. Pierwszy z nich połóż na paterze lub ozdobnym talerzu. Nasącz go 1/3 ilości ponczu. Posmaruj 1/3 kremu kokosowego. 
3. Na to nałóż 1/2 frużeliny truskawkowej.
4. Przykryj drugim blatem. 
5. Nałóż kolejną 1/3 porcję kremu i 1/2 frużeliny. 
6. Przykryj ostatnim blatem. 
7. Boki i wierzch tortu posmaruj pozostałym kremem, posyp wiórkami kokosowymi i udekoruj truskawkami i listkami mięty lub według uznania. 
8. Tort wsadź do lodówki i na minimum 3 - 4 godziny. Najlepszy jest następnego dnia. 

Z NIECIERPLIWOŚCIĄ CZEKAMY NA WASZE ZDJĘCIA! :)


Źródła przepisów:

Komentarze